top of page
  • Фото автораКемерон Філліпс

[Цікавинки] - Система оголошення - Half-Life

Пропонуємо Вашій увазі чергову цікавинку, пов'язану зі створенням одного із наших перекладів. Цього разу ми поговоримо про особливості створення дубляжу для системи оголошення, що її можна почути у грі під назвою Half-Life.

Система оголошення комплексу Black Mesa виголошує інформаційні повідомлення, призначені до уваги персоналу. Ці повідомлення озвучені низьким машиноподібним голосом, позбавленим емоцій.


В оригінальній версії Half-Life (та її доповнень), ці репліки були записані у вигляді окремих слів, начитаних синтезатором мовлення, а речення будувалися шляхом об'єднання цих окремих слів у порядкові, який було визначено дизайнером у спеціальному файлі.


Під час створення українського дубляжу нам довелося повністю замінити цю систему, адже збирати речення з окремих слів українською мовою набагато важче, ніж англійською.


Наприклад, англійською окремі слова на кшталт "here", "please", "come", "and", "help" можна без жодних проблем використовувати у різних реченнях:

"Please, come here." "Come here and help." "Help, please."


Українською ж мовою так зробити не вийде, бо окремі записи будуть звучати приблизно так: "тут", "будь ласка", "приходити", "і", "допомога". Якщо залишити оригінальну систему побудови речень, українською мовою повідомлення цієї системи звучатимуть наступним чином:

"Будь ласка, приходити тут." "Приходити тут і допомога." "Допомога, будь ласка."


Зрозуміло, що це не має жодного сенсу. Саме через це ми переписали цю систему та змусили її відтворювати цілі речення, записані заздалегідь. Таким чином, було виконано вдвічі (якщо не втричі) більшу роботу, адже якщо в оригіналі було достатньо записати кілька десятків слів, а потім утворити з них сотні речень, нам довелося писати кожне речення повністю.


Загальна тривалість усіх українських реплік системи оголошення складає близько 25 хвилин (без пауз). На жаль, у самій грі використовується близько третини цих реплік (як в оригіналі, так і у перекладі). Це зумовлено вирізанням контенту на етапі розробки.


Тим не менш, усі наявні репліки у повній мірі доступні у теці зі грою, тож якщо хтось має зацікавленість, завжди може їх прослухати та уявити, за яких обставин вони могли би відтворюватися під час гри.


Маємо надію, що ця інформація виявилася для Вас цікавою! Дякуємо за увагу та бажаємо гарного дня!


34 перегляди0 коментарів
bottom of page